Коментар на Мартин Георгиев от Букмейкър Рейтинги за Наполи и иконата Диего Марадона.

В света на футбола е имало и продължава да има много грандове и велики тимове – Реал Мадрид, Манчестър Юнайтед, Аякс, Байерн Мюнхен… Но на много малко места са стъпвали Богове, които собственоръчно са издигали даден отбор до ниво на футболен и културен феномен. Именно такова магическо място е Неапол, където „Златното момче“ Диего Армандо Марадона прекара голяма част от клубната си кариера. 30 години след последното докосване на Марадона в светлосинята фланелка и 2 години след кончината му, в Неапол отново се усеща вкуса на футболната магия.

Годината на магията в Неапол

3 десетилетия по-късно в Неапол започва нещо, което е наистина специално. „Партенопеите“ не са изобщо класически футболен гранд – тимът има само 2 титли в Серия А и то именно по времето на Марадона. Но веднъж на няколко години в един такъв тим, който просто носи мириса на чистия, романтичния футбол, се случва нещо магическо – Лестър при Раниери, Спортинг при Аморим, Абърдийн при Сър Алекс… Сега е ред на Наполи при Лучано Спалети.

Възход и падение на апенините

Спалети има далеч от впечатляваща треньорска визитка. Главно преминал през отбори като Емполи, Сампдория и Удинезе, гологлавият мениджър най-накрая получава шанс да оглави Рома, като периодът му при „римските вълци“ е най-успешният му в кариерата – той печели в 2 поредни години Купата на Италия и приза за мениджър на годината в Серия А. След горе-долу успешен период в Зенит, той отново се връща в Италия начело на Рома, а в последствие поема и Интер. След „нерадзурите“ той 2 години е без работа, което е атестат, че завръщането му в италианския футбол не бе най-успешното. През 2021-ва година той наследи Дженаро Гатузо в Наполи и завърши на 3-то място в лигата. Преди сезон 2022/2023 едва ли някой е очаквал, че точно Спалети ще води „най-горещия“ тим в света на футбола в момента.

Тежко лято и прогнози за кошмарен сезон

В Наполи определено Марадона е най-голямата футболна икона, но няколко футболисти се доближават възможно най-близо до гениалния аржентинец. Това са Дрис Мертенс, който е най-резултатният футболист в историята на „партенопеите“ и Лоренцо Инсинье, който беше капитанът, сърцето и душата на светлосините. И двамата напуснаха Неапол през лятото и продължиха кариерата си другаде. Към напускащите се присъединиха и други играчи от ядрото на тима в близките години – Кулибали, Руиз, Милик, Оспина и Малкюи. Всичко това предшестваше кошмар за Спалети, който трябваше да гради изцяло нов отбор, а и безспорно на пръв поглед най-добрите си играчи. През лято 2022-ра обаче се случи нещо, което според мен тотално смени облика на неаполитанци.

Кварадона или кога ще ги стигнем грузинците…

В Наполи пристигна един бързак от Динамо Батуми, който само преди няколко месеца развинти българските псевдонационали на стадиона в Разград – Квича Кваратскелия. В една от най-добрите сделки в модерната история на футбола грузинецът смени обстановката и тотално промени начинът, по който Наполи играеше – за само 10 милиона евро. За само 16 мача Кваратскелия има 8 гола и 10 асистенции и вече е наричан неиронично от футболните фенове с прозвището Кварадона. Тук идва въпросът защо грузинците изкарват такъв генерационен футболист, а ние се радваме на това, че Илия Груев младши е записал няколко минутки в средняка Вердер, сякаш виждаме второто пришествие на Красимир Балъков. Хората работят, докато ние си пием питиетата в Бояна…

Зоро от Нигерия и другите фактори

Не на последно място слагам и феномена Виктор Осимен, който носи „маската на Зоро“ и ниже гол след гол през този сезон – 7 гола в 8 мача в Серия А и хеттрик в последния кръг срещу Сасуоло. Освен това поддържаща роля в състава на Спалети имат и защитниците Ким и Руи, капитанът Ди Лоренцо и нападателите Симеоне, Распадори и Лосано.

Магията в Неапол е истинска…

Наполи е в серия от 27 мача без загуба, 13 поредни победи във всички турнири, 5 от 5 в Шампионската лига срещу грандове като Аякс, Ливърпул и Рейнджърс и +21 голова разлика от 12 мача в Серия А, със само 2 равенства от началото на сезона. Нападението на Наполи е вкарало 50 гола в 17 мача през сезона и е 5 точки пред Милан в надпреварата за Скудетото. Подобна форма може би е била оправдана за тимове като Ювентус, Интер и Милан в местната лига, но за Наполи това е по-скоро историческо постижение.

А футболната история на град Неапол е изключително богата. В целият град витае духа на може би най-магическият футболист играл някога на тази летяща скала в необятната ни вселена. 30 години след „Златното момче“ едни други момчета могат да гравират имената със златни букви в столицата на региона Кампания.

Етимологията на името на региона идва от римските думи за „плодородна провинция“. Реколта 2022 на Спалети е наистина специална и може да остане завинаги в историята на италианския футбол. Дали това ще стане? Не знам, но магическата приказка продължава… Аз лично искам да видя щастлив край.